AMP و PWA چیست؟
  • وب آوران
  • 4 اسفند 1401

  • 0 دیدگاه

پیشرفت تکنولوژی و فناوری باعث شده است تا امروزه در سراسر جهان بیشتر افراد دارای یک گوشی هوشمند باشند. بنابر این موبایل فرصت های بسیاری برای صاحبان کسب و کار ایجاد کرده است. اما این فرصت ها توسط رقبای خوش فکر سریعاً تبدیل به یک رقابت می شود. چرا که کسب و کار های بروز سریعتر خود را با تکنولوژی های جدید وفق می دهند و از فناوری نهایت استفاده را می برند. به همین دلیل اپلیکیشن های موبایل برای راحتی بیشتر کاربران طراحی و توسعه پیدا کردند.

اما طراحی یک اپلیکیشن مستقل کاری دشوار و هزینه بر است که چندان توجیهی ندارد. در چنین حالتی آیا باید از این فرصت فوق العاده چشم پوشی کرد؟ واضح است که پاسخ این سوال خیر است. زیرا برنامه نویسان مستعد و خوش فکر، وب اپلیکیشن پیش رونده (PWA) و شتاب دهنده صفحات سایت در موبایل (AMP) را ایجاد کردند. در این مقاله با وب آوران همراه باشید تا در ابتدا بدانیم AMP و PWA چیست؟ و ویژگی های هر یک را مرور و بهترین گزینه برای انتخاب را بررسی نماییم.

AMP چیست؟

AMP مخفف عبارت Accelerated Moblie Pages و به معنای شتاب دهنده صفحات سایت در موبایل می باشد. پلتفرم AMP به عنوان یک پروژه متن باز یا اوپن سورس تحت نظارت گوگل معرفی شد که از سال 2016 جزو عوامل رتبه بندی گوگل نیز در نظر گرفته شد. در واقع هدف اصلی AMP افزایش سرعت ارائه محتوا با استفاده از کدهای ساده HTML می باشد. به بیان دیگر AMP به طراحان و توسعه دهندگان اجازه میدهد تا صفحات وب خود را به شکل استاتیک برای بارگذاری هرچه سریعتر صفحه در موبایل طراحی کنند.

AMP چیست؟

هدف از استفاده AMP افزایش هرچه بیشتر سرعت و بهبود تجربه کاربری در تلفن های همراه می باشد. افزایش سرعت با استفاده از AMP بدین ترتیب است که AMP یک نسخه استاتیک یا ثابت از صفحه وب ایجاد میکند که در آن تمام CSS ها و جاوا اسکریپت های غیر ضروری حذف می شوند. بنابراین سرعت بارگذاری صفحه چند برابر بیشتر از بارگذاری صفحات وب معمولی در موبایل می شود. زیرا صفحات AMP حاوی داده هایی در حدود 10 برابر کمتر از صفحات معمولی وب هستند. افزونه های بسیاری برای AMP طراحی شده اند که می توانید آنها را در بهترین افزونه های PWA وردپرس 2023 مشاهده کنید.

در حال حاضر تمام پلتفرم ها و مرورگرهای مطرح از AMP پشتیبانی می کنند و میتوانند به خوبی صفحات AMP را اجرا نمایند. باید بدانید که AMP یک نسخه جدا از نسخه اصلی وب سایت ایجاد میکند که کاربران می توانند به هر دو نسخه دسترسی داشته باشند. به عنوان مثال می توانید تعیین کنید که تمام کاربران موبایل از نسخه AMP و کاربران دسکتاپ از نسخه اصلی بازدید نمایند. یا اینکه می توانید دسترسی به هر دو نسخه را در تمام پلتفرم ها در اختیار کاربران قرار دهید تا خود انتخاب نمایند که از چه نسخه ای استفاده نمایند. آدرس دسترسی به نسخه AMP معمولاً به شکل amp.yourdomain.com یا yourdomain.com/amp می باشد. لازم است بدانید وب سایت هایی که دارای نسخه AMP می باشند در لیست نتایج گوگل و در کنار عنوان آنها یک نماد فلش درج می شود.

ویژگی ها و مزایای AMP

  • سرعت: اصلی ترین و مهمترین مزیت AMP افزایش فوق العاده سرعت بارگذاری وب سایت است. در واقع AMP باعث می شود تا با افزایش سرعت بارگذاری وب سایت رضایت بیشتر کاربران بدست آید و از ترک صفحه توسط کاربران جلوگیری شود.
  • بهبود سئو: استفاده از AMP باعث می شود تا رتبه بندی و نتایج صفحات در موبایل بهبود پیدا کند. همانطور که یکی از فاکتورهای تأثیر گذار در سئو و بهینه سازی سایت سرعت می باشد بنابراین هرچه سرعت بارگذاری سریعتر باشد به تناسب آن نیز در بهبود سئو و رتبه بندی سایت کمک می شود.
  • بهبود نرخ پرش: گوگل با انجام یک سری بررسی ها متوجه شد که کاربران صفحاتی را که زمان بارگذاری آنها بیش از چند ثانیه طول کشد ترک می کنند. طبق همین بررسی و همچنین اهمیت سرعت سایت در سئو در صورتی که کاربر با یک صفحه پر سرعت و سریع روبه رو شود دیگر تمایلی به ترک آن صفحه ندارد و در همان وب سایت به دنبال مطالب مورد نظر خود می گردد. بنابر این در چنین شرایطی از ریزش کاربران جلوگیری می شود و نرخ پرش وب سایت که یک عامل تأثیر گذار در سئو و بهینه سازی است بهبود می یابد. پیشنهاد می شود مقاله نرخ پرش (Bounce Rate) چیست؟ را مطالعه کنید.
  • پلتفرم متن باز: AMP یک پلتفرم کاملاً متن باز و رایگان است و دارای مستندات آموزشی کامل می باشد. بنابر این تمام توسعه دهندگان به راحتی می توانند از AMP در وب سایت های خود استفاده نمایند.
  • افزایش بازدید تبلیغات: AMP باعث می شود تا بتوانید تبلیغات تأثیر گذارتری را با سرعت بیشتری به نمایش بگذارید. بنابراین باعث افزایش درآمد شما از طریق تبلیغات نیز می شود.
  • مناسب وب سایت های خبری و مجله: AMP برای وب سایت های خبری و مجلات اینترنتی بسیار مناسب می باشد. زیرا با تمرکز بر ارائه فوری محتوا می تواند کاربران را سریعتر به نتیجه برساند و رضایت آنها را به دست آورد. به عنوان مثال وب سایت گاردین که یکی از معروفترین رسانه های جهان می باشد از AMP برای تمامی خبر ها و صفحات وب سایت خود استفاده می کند.

معایب AMP

به دلیل اینکه AMP از طریق حذف عناصر اضافی از صفحات وب باعث کاهش حجم صفحه و افزایش سرعت بارگذاری می شود. محدودیت هایی نیز اعمال می کند. برخی از معایب AMP عبارتند از:

  • برای وب سایت های تجاری و فروشگاهی مناسب نیست زیرا باعث حذف عناصر تعاملی و جلوه های بصری از صفحه می شود
  • فعالیت های کاربر در AMP قابلیت ردگیری ندارد
  • تمام جلوه های بصری و افکت های CSS و جاوا اسکریپت را از صفحه حذف می کند
  • در مقایسه با صفحات HTML معمولی تعامل کمتری با کاربران دارد
  • تمام فرم های صفحه را حذف می کند
  • می تواند بر میزان تعامل صفحه با کاربران تأثیر بگذارد

PWA چیست؟

PWA مخفف عبارت Progressive Web App و به معنای وب اپلیکیشن پیش رونده می باشد. در واقع PWA نسخه ای از وب سایت است که در شکل و شمایل یک اپلیکیشن یا برنامه کاربردی ارائه می شود. و باعث می شود تا کاربر هنگام کار با PWA احساس نماید که با یک اپلیکیشن مستقل کار می کند نه یک وب سایت!

PWA چیست؟

به عبارت دیگر PWA یک نسخه بهینه شده با ویژگی هایی نظیر سرعت بیشتر، رابط کاربرپسند، نوتیفیکیشن ها و اعلان ها، دسترسی آنلاین و آفلاین و نسخه نصبی از وب سایت ایجاد می کند. یعنی در سریعترین زمان و با کیفیت عالی می توانید اپلیکیشن وب سایت خود را با PWA ایجاد نمایید. به طور مثال توییتر که یکی از بزرگترین شبکه های اجتماعی جهان می باشد از PWA استفاده می کند.

برای دسترسی به نسخه PWA توییتر کافیست تا نسخه وب را در موبایل باز نمایید تا پیشنهاد نصب برنامه کاربردی به شما داده شود. سپس با پذیرفتن تایید خواهید دید که یک اپلیکیشن به صفحه اصلی موبایل شما اضافه شده است. از این پس شما می توانید به وب اپلیکیشن پیش رونده توییتر در ظاهر و قالب یک اپلیکیشن کامل دسترسی داشته باشید. برای مشاهده افزونه های PWA می توانید به صفحه بهترین افزونه های PWA وردپرس 2023 مراجعه کنید.

شاید شما هم تا اینجا فکر کنید که PWA نسبت به AMP برتری واضحی دارد. اما بهتر است که در ادامه ویژگی ها و مزایا و همچنین معایب PWA را نیز بررسی کنیم و سپس تصمیم به استفاده از AMP یا PWA بگیریم.

ویژگی ها و مزایای PWA

  • سرعت: PWA نیز مانند AMP باعث افزایش سرعت بارگذاری وب سایت می شود. که باعث می شود رضایت کاربران بدست آید و در سئو سایت نیز تأثیر گذار باشد.
  • طراحی ریسپانسیو یا واکنش گرا: PWA کاملاً واکنش گرا است. به این معنی که مانند طراحی سایت ریسپانسیو میتواند در تمام دستگاه ها و پلتفرم ها خود را تطبیق و به درستی نمایش دهد.
  • ظاهری کاملاً شبیه اپلیکیشن: نسخه PWA مانند یک اپلیکیشن کامل و مستقل است که در تلفن همراه نصب می شود. بنابراین کاربران هرگز متوجه این نخواهند بود که در حال کار با یک وب سایت هستند. بلکه تمام حس و حال یک اپلیکیشن یا برنامه کاربردی احساس می شود.
  • سئو دوستانه: بر خلاف AMP که چندان سئو دوستانه نیست، PWA کاملاً سئو فرندلی یا سئو دوستانه است. و به دلیل آنکه PWA نسبت به وب سایت اصلی بسیار سریعتر است، شانس بهبود رتبه بندی و نتایج جستجو را افزایش می دهد.
  • بسیار مقرون به صرفه: در مقایسه با طراحی و توسعه اپلیکیشن که هزینه بر و زمانبر می باشد. استفاده از PWA یک راه سریع و کم هزینه است که می توانید اپلیکیشن خود را راه اندازی نمایید.
  • چند سکویی: طراحی و توسعه اپلیکیشن برای پلتفرم ها و دستگاه های مختلف شامل هزینه و زمان زیادی می شود. به عنوان مثال برای اندروید و iOS باید دو برنامه جداگانه طراحی شود. اما با استفاده از PWA می توانید وب اپلیکیشن خود را در تمام پلتفرم ها در اختیار کاربران قرار دهید.
  • بدون نیاز به بروز رسانی: اکثر برنامه های موبایل نیازمند بروز رسانی های دوره ای هستند تا بتوانند اطلاعات جدید را به نمایش بگذارند. اما PWA نیازی به بروز رسانی ندارد و با هر بروز رسانی وب سایت اطلاعات به روز می شوند.
  • فضای ذخیره سازی: PWA نسبت به برنامه های موبایل دارای حجم بسیار کمتری می باشد. بنابر این فضای بسیار کمی از حافظه موبایل را اشغال می کنند.
  • قابلیت استفاده به صورت آفلاین: PWA تنها به صورت آنلاین در دسترس نمی باشد. بلکه میتوان به صورت آفلاین نیز از آن استفاده کرد و با اولین اتصال به اینترنت داده های آن بروز می شوند.

معایب PWA

درست است که PWA ویژگی ها و مزایای بسیاری دارد. اما در برخی مواقع دارای محدودیت هایی نسبت به اپلیکیشن های مستقل می باشد. برخی از معایب PWA عبارتند از:

  • قابلیت یکپارچه سازی با سایر برنامه ها را ندارد
  • دسترسی به ویژگی های سخت افزاری دستگاه ندارد
  • توسط تمام عملکردهای سخت افزاری پشتیبانی نمی شود
  • از تمام ویژگی های اپلیکیشن مستقل پشتیبانی نمیکند
  • ممکن است توسط برخی از مرورگرهای خاص به خوبی پشتیبانی نشود
  • امکان اعمال دسترسی های خاص و تنظیمات دستگاه را ندارد
AMP بهتر است یا PWA؟

AMP بهتر است یا PWA؟

AMP و PWA هر یک برای کاربرد خاصی طراحی شده اند و هر دو دارای ویژگی ها و امتیازات متفاوتی می باشند. PWA برای ارائه ظاهر و رابط اپلیکیشن های مستقل و استفاده از ویژگی های بیشتر استفاده می شود، در حالیکه AMP برای بارگیری سریعتر صفحات وب استفاده می شود و توسعه آن ارزان تر است.

برای انتخاب اینکه از AMP استفاده نمایید یا PWA، در ابتدا باید بدانید که چه انتظاراتی دارید؟ اما به طور کلی در صورتی که یک وب سایت خبری، مجله اینترنتی، نشر آنلاین، وبلاگ شخصی و آموزشی و سرگرمی، یا هر وب سایت محتوا محوری هستید می توانید از AMP استفاده نمایید. زیرا علاوه بر افزایش سرعت بارگذاری به بهبود رتبه بندی وب سایت در نتایج گوگل نیز کمک می کند.

در غیر اینصورت اگر دارای وب سایتی بزرگ و یا فروشگاهی هستید و به اپلیکیشن موبایل و سرعت بالا همزمان نیاز دارید، PWA انتخاب بهتری است. همچنین می توانید هر دو مورد AMP و PWA را در کنار یکدیگر داشته باشید تا هم در نتیج جستجوی موبایل رتبه خوبی را به دست آورید و هم اپلیکیشن کاربردی خود را داشته باشید.

نتیجه گیری

هر دو فناوری AMP و PWA قدرتمند و حرفه ای هستند و میتوان بر حسب نیاز یکی از آنها و یا هر دو را برای استفاده انتخاب کرد. اما به طور خلاصه می توان گفت:

  • AMP راهی بسیار ارزان و سریع است و باعث افزایش سرعت بارگذاری و بهبود نتایج جستجو می شود
  • PWA ویژگی ها و مزایای بیشتری می باشد و می تواند وب اپلیکیشن و برنامه نصبی موبایل برای وب سایت ایجاد نماید

بنابر این با توجه به مطالبی که در این مقاله از وب آوران ذکر شد و بررسی هایی که انجام شد می توانید بهترین گزینه را برای استفاده انتخاب نمایید.

اگر این مطلب برای شما مفید بود لطفاً به آن امتیاز دهید!

میانگین امتیاز 0 / 5. تعداد رای: 0

این مطلب تاکنون امتیازی ندارد! اولین کسی باشید که این نوشته را ارزیابی می کند.

نظر خود را با ما در میان بگذارید

پاسخگوی شما هستیم

با ما در تماس باشید...

هر سوالی در مورد طراحی و بهینه سازی سایت، طراحی پورتال (پرتال) و سایر امور مرتبط دارید از ما بپرسید. کارشناسان وب آوران بهترین مشاوره را برای شما ارائه می دهند.

Scan the code
تماس با کارشناس