سیستم مدیریت محتوا یا سی ام اس های بسیاری وجود دارند که می توانید از آنها در طراحی سایت استفاده کنید. CMS های مختلف امکانات و ویژگی های متفاوتی را ارئه می دهند که بر اساس نیاز میتوان یکی از آنها را انتخاب کرد. در این مقاله با وب آوران همراه باشید تا به معرفی بهترین CMS های رایگان 2023 بپردازیم.
CMS یا سیستم مدیریت محتوا چیست؟
CMS مخفف عبارت Content Management System و به معنای سیستم مدیریت محتوا است. سی ام اس پلتفرمی است که با استفاده از آن می توانید انواع وب سایت را ایجاد کنید و در آن مطالب خود را منتشر نمایید. در واقع همانطور که از نام CMS پیداست این پلتفرم به شما امکان میدهد تا بتوانید به راحتی و بدون نیاز به دانش برنامه نویسی مطالب و محتوای خود را در بستر اینترنت منتشر و مدیریت کنید.
سیستم های مدیریت محتوای بسیاری در سراسر دنیا وجود دارد. که برخی از آنها به صورت Open Source (اپن سورس) و برخی دیگر به صورت تجاری یعنی پولی عرضه می شوند. برای انتخاب بهترین CMS ابتدا باید نیازسنجی انجام داد تا بتوانید تصمیم بگیرید که سی ام اس رایگان برای شما مناسب است یا پولی؟
CMS رایگان یا اپن سورس چیست؟ و چه تفاوتی با CMS اختصاصی دارد؟
به گروهی از سیستم های مدیریت محتوا، CMS های اپن سورس می گویند که به صورت رایگان و بدون محدودیت در اختیار همگان قرار دارد. یعنی کدهای CMS کاملاً قابل مشاهده و قابل تغییر و توسعه است. از CMS های رایگان میتوان در طراحی وب و ساخت وب سایت استفاده کرد و با افزونه ها و ماژول هایی که برای آنها وجود دارد نسبت به توسعه وب سایت اقدام کرد.
در مقابل سیستم های مدیریت محتوا رایگان، CMS های اختصاصی یا پولی قرار دارند. همانطور که از نام اختصاصی پیداست این نوع از CMS ها توسط یک گروه برنامه نویس و به صورت اختصاصی از پایه طراحی و تولید شده اند. CMS های اختصاصی میتوانند کدها را به مشتری تحویل بدهند و یا تنها حق یک نسخه از CMS یا نرم افزار را به مشتری بفروشند. سیستم های مدیریت محتوای اختصاصی برای کاربرد های مختلف طراحی و ایجاد می شوند. بنابراین برای انتخاب بهترین CMS باید تفاوت این دو نوع سیستم مدیریت محتوا را بررسی نمایید.
تفاوت CMS رایگان یا اپن سورس با CMS اختصاصی
- در CMS های اپن سورس امکان دسترسی به کدهای برنامه و تغییر و توسعه آنها کاملاً وجود دارد. اما در اکثر CMS های اختصاصی امکان مشاهده کدهای برنامه وجود ندارد و برای تغییر و توسعه حتماً باید از صاحب و برنامه نویس CMS درخواست توسعه کرد.
- سیستم های مدیریت محتوای رایگان توسط جامعه بزرگی از برنامه نویسان همواره در حال توسعه و رفع ایرادات است. اما در CMS های اختصاصی توسعه برنامه توسط گروه محدودی از برنامه نویسان انجام می شود و ممکن است دارای ایرادات برطرف نشده ای باشند.
- برای بهترین CMS های اپن سورس افزودنی ها یا ماژول های بسیاری وجود دارد که می توانید از آنها برای افزودن امکانات جدید یا توسعه وب سایت استفاده کنید. اما در CMS های اختصاصی ممکن است تعداد افزودنی ها کم و یا اصلاً وجود نداشته باشد. و برای افزودن امکانات جدید نیاز به درخواست از برنامه نویس وجود داشته باشد.
- قالب یا تم های بسیاری برای سیستم های مدیریت محتوا رایگان وجود دارد که می توانید بر حسب سلیفه خود یکی از آنها را انتخاب و استفاده نمایید. اما در CMS های اختصاصی قالب یا تم وب سایت به صورت اختصاصی طراحی می شوند.
- هزینه راه اندازی وب سایت با بهترین CMS متن باز بسیار پایین تر از سی ام اس اختصاصی می باشد.
- CMS های رایگان ممکن است برای هر نوع وب سایتی مناسب نباشند. و برای وب سایت هایی با امکانات خاص استفاده از CMS اختصاصی بسیار مناسب تر است. زیرا تمام امکانات بر اساس نیاز طراحی و ایجاد می شوند.
- CMS های اپن سورس توسط گروه بزرگی از برنامه نویسان و وبمستران پشتیبانی می شود. بنابراین به سادگی می توانند پاسخ سوالات و مشکلات خود را در کوتاه ترین زمان پیدا کنید. اما در CMS های اختصاصی یا باید از دانش کافی برخوردار باشید و یا از برنامه نویس کمک بخواهید.
چرا باید از CMS اپن سورس یا رایگان استفاده کرد؟
با توجه به بررسی ویژگی های هر دو سیستم مدیرت محتوا رایگان و اختصاصی، تصمیم گیری برای انتخاب بهترین CMS آسان تر می شود. هزینه و زمان راه اندازی و ساخت سایت با CMS های رایگان بسیار کمتر از سی ام اس های اختصاصی است. همچنین منابع آموزشی و پشتیبان بیشتری برای سیستتم های مدیریت محتوای رایگان وجود دارد که می توانید از آنها استفاده کنید. برای CMS های رایگان قالب ها و افزونه های بسیاری هم به صورت رایگان و هم به صورت پولی در دسترس است. که می توانید از آنها برای طراحی وب سایت خود استفاده نمایید. به طور کلی استفاده از CMS رایگان یا آماده از هر لحاظ بسیار مقرون به صرفه تر از CMS اختصاصی است. مگر در موارد خاص که سیستم های مدیریت محتوا متن باز پاسخگوی انتظارات نیستند و لازم است که از CMS اختصاصی استفاده شود.
بهترین CMS های رایگان 2023
اگر تصمیم به طراحی سایت با سیستم های مدیریت محتوای رایگان یا متن باز گرفته اید. در ادامه بهترین CMS های رایگان در سال 2023 را معرفی و بررسی خواهیم کرد.
1- وردپرس WordPress
وردپرس معروف ترین و محبوب ترین CMS رایگان است که رتبه اول از بهترین CMS های رایگان را از آن خود کرده است. وردپرس از سال 2003 و به منظور وبلاگ نویسی متولد شد. اما کم کم این CMS اپن سورس از حالت وبلاگ نویسی صرف خارج شد و به یک پلتفرم محبوب و قوی برای راه اندازی انواع وب سایت شخصی، شرکتی، فروشگاهی، خبری و غیره تبدیل شد. هسته وردپرس بسیار سبک و سریع است که می توانید با استفاده از آن وب سایت دلخواه خود را ایجاد نمایید. به طوری که بیش از 43% از وب سایت های موجود در جهان با استفاده از وردپرس طراحی شده اند.
امکانات و مزایای وردپرس
- کاملاً رایگان و متن باز
- کاملاً ریسپانسیو (واکنش گرا)
- داشبورد ساده و کاربرپسند
- انعطاف پذیری بالا
- عملکرد سریع و آسان
- وجود قالب های بیشمار رایگان و پولی
- قابلیت شخصی سازی بالا
- مخزن افزونه های رایگان با بیش از 60000 افزونه
- امکان طراحی انواع وب سایت شخصی، شرکتی، فروشگاهی، خبری و غیره
- سرعت و امنیت بالا
- ابزارهای قدرتمند مدیریت رسانه
- امکان طراحی سایت با درگ اند دراپ (برای اطلاعات بیشتر مقاله بهترین افزونه های صفحه ساز وردپرس را مطالعه کنید)
- امکان اتصال به انواع درگاه پرداخت
- وجود افزونه های قدرتمند برای سئو
معایب وردپرس
- هسته وردپرس کاملاً ساده و سبک است و ممکن است در ابتدای کار کمی گیج شوید اما به مرور زمان و با افزودن امکانات مورد نیاز این مورد برطرف می شود.
- وردپرس هاست رایگان در اختیار کاربران نمی گذارد و باید هاست جداگانه خریداری نمایید.
- وردپرس پشتیبانی فنی ندارد اما می توانید از جامعه پشتیبان کمک بگیرید یا از پشتیبانی طراحی سایت استفاده نمایید.
- قالب یا تم های حرفه ای وردپرس همگی پولی هستند و باید جداگانه آنها را خریداری کنید.
- بسیاری از افزونه های نسخه رایگان وردپرس دارای محدودیت هستند و برای استفاده از تمام امکانات لازم است که نسخه پولی تهیه شود.
- برای وب سایت های خاص لازم است تا افزونه های متعددی به وردپرس اضافه شوند که ممکن است سرعت سایت را کاهش دهند.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد طراحی سایت با وردپرس با کارشناسان متخصص وب آوران تماس بگیرید.
2- جوملا Joomla
جوملا یکی دیگر از بهترین CMS های رایگان یا متن باز است که در سراسر جهان محبوبیت فراوانی دارد. جوملا از سال 2005 فعالیت خود را آغاز کرد و توانست افراد بسیاری را برای استفاده از جوملا در طراحی وب سایت خود متفاعد کند. سیستم مدیریت محتوای جوملا نیز مانند وردپرس از افزونه ها و قالب های بسیاری برخوردار است که میتوان از آنها در طراحی و توسعه وب سایت استفاده کرد. همچنین جوملا دارای پکیج های آماده وب سایت است که به سادگی و تنها با یک کلیک می توانید در زمان کوتاهی یک وب سایت کامل داشته باشید.
امکانات و مزایای جوملا
- کاملاً رایگان و متن باز
- ریسپانسیو (واکنش گرا)
- داشبورد جامع و قدرتمند
- قابلیت انعطاف پذیری بسیار بالا
- قابلیت پیاده سازی انواع وب سایت
- وجود بیش از 6000 ماژول رایگان و پولی
- وجود بسته های نصبی آماده (پکیج وب سایت کامل)
- ابزارهای گزارش دهی
- سرعت و امنیت بالا
- امکان اتصال به انواع درگاه پرداخت
- وجود هاست و دامنه رایگان (به صورت yourname.joomla.com)
معایب جوملا
- پیچیدگی کار با داشبورد
- جوملا بیشتر مورد پسند توسعه دهندگان حرفه ای است زیرا برای توسعه آن نیاز به دانش برنامه نویسی و تسلط کافی بر جوملا می باشد) اما برای کاربران مبتدی نیز پکیج های آماده وجود دارد.
- جوملا نسبت به وردپرس از افزونه و قالب های کمتری برخوردار است. بنابراین ممکن است که افزونه مورد نظر خود را پیدا نکنید و مجبور به برنامه نویسی آن باشید.
3- دروپال Drupal
دروپال یکی از بهترین CMS های متن باز برای طراحی پورتال (پرتال) با قابلیت انعطاف پذیری بسیار بالا است. ابتدا دروپال در سال 2000 به عنوان یک پروژه دانشگاهی طراحی شد و پس از یک سال یعنی در سال 2001 به صورت یک CMS متن باز عرضه شد. توسعه پذیری و شخصی سازی دروپال بسیار بالا است به همین دلیل از آن بیشتر برای طراحی سایت اختصاصی استفاده می شود. جالب است بدانید که ببسیاری از وب سایت های دولتی و سازمانی بر پایه دروپال هستند. همچنین شبکه اجتماعی توییتر نیز در ابتدا بر پایه دروپال بنا شده بود.
امکانات و مزایای دروپال
- کاملاً رایگان و متن باز
- کاملاً ریسپانسیو و واکنش گرا
- داشبورد حرفه ای و قدرتمند
- کارایی و مقیاس پذیری بالا
- شخصی سازی حرفه ای
- سئو قدرتمند و وجود ابزار های سئو
- سرعت و امنیت بسیار بالا
- دارای سیستم گردش کار داخلی
- جدا سازی قسمت بک اند و فرانت اند
- وجود بیش از 49000 ماژول
- وجود بیش از 3000 قالب
- طراحی صفحات با ظاهر متمایز
- امکان راه اندازی انواع وب سایت های اختصاصی
معایب دروپال
- پیچیدگی کار با دروپال و نیاز به دانش برنامه نویسی
- عدم وجود قالب ها و افزونه های بیشمار مانند وردپرس
- هزینه اجرایی بالا
4- دات نت نیوک DNN
دات نت نیوک یک سیستم مدیریت محتوا است که به صورت متن باز عرضه می شود. دات نت نیوک (DotNetNuke) به اختصار DNN نامیده می شود. DNN توسط مایکروسافت پشتیبانی می شود و یک سیستم مدیریت محتوای عالی برای طراحی پرتال است. دی ان ان یا دات نت نیوک از سال 2003 به طور رسمی عرضه شد و تا امروز بیش از 750000 سازمان و نهاد معتبر در سراسر جهان وب سایت یا پرتال خود را بر پایه این CMS طراحی کرده اند. با استفاده از DNN می توانید انواع پرتال و فروشگاه های بزرگ را راه اندازی کنید.
امکانات و مزایای دات نت نیوک (DNN)
- رایگان و متن باز
- کاملاً ریسپانسیو و واکنش گرا
- توسعه پذیری بسیار بالا
- داشبورد حرفه ای و قدرتمند
- امکان طراحی صفحه با قابلیت درگ ان دراپ
- قابلیت یکپارچه سازی کامل تجارت الکترونیک
- اجرای انواع اتوماسیون
- گزارش گیر حرفه ای
- راه اندازی انواع پرتال
- راه اندازی فروشگاه های بزرگ
- ایجاد و مدیریت کاتالوگ های حرفه ای
- انتشار و مدیریت آسان محتوا
- ابزار حرفه ای مدیریت رسانه
- مدیریت حرفه ای کاربران و نقش ها
- طراحی صفحات با ظاهر متمایز
- سرعت و امنیت بسیار بالا
- قابلیت ایجاد زیر سایت یا ساب پرتال (Sub Portal)
- وجود ماژول ها و قالب های حرفه ای
معایب دات نت نیوک (DNN)
- اکثر ماژول ها و قالب های DNN به صورت پولی عرضه می شوند
- برای توسعه آن نیاز به دانش برنامه نویسی است
- هزینه های اجرایی دی ان ان بالا است
- هسته جامع و گسترده که برای وب سایت های کوچک مناسب نیست
5- پرستاشاپ PrestaShop
پرستاشاپ یکی از بهترین CMS های رایگان برای تجارت الکترونیک و طراحی سایت فروشگاه اینترنتی می باشد. PrestaShop دارای امکانات متنوع و بسیار مفیدی است که برای راه اندازی هر نوع فروشگاه اینترنتی بسیار مناسب است. در حال حاضر تعداد فروشگاه های راه اندازی شده با پرستاشاپ در سراسر جهان نزدیک به 300000 وب سایت می باشد. پرستاشاپ یک CMS قدرتمند و در عین حال ساده برای راه اندازی و مدیریت بهتر فروشگاه اینترنتی است.
امکانات و مزایای پرستاشاپ PrestaShop
- کاملاً رایگان و متن باز
- کاملاً ریسپانسیو و واکنش گرا
- داشبورد حرفه ای و قدرتمند
- کاربری سریع و آسان
- امکان طراحی صفحات با قابلیت درگ اند دراپ (Drag & Drop)
- گزارش گیر حرفه ای
- مدیریت کاتالوگ
- انعطاف پذیری و قابلیت شخصی سازی
- وجود افزونه ها و قالب های متنوع
- قابلیت اتصال به انواع درگاه پرداخت
- قابلیت فروش انواع محصولات فیزیکی، دیجیتالی و دانلودی
- قابلیت چند فروشندگی (MultiVendor)
- سئو مناسب برای موتورهای جستجو
- وجود بسته های نصبی آماده
معایب پرستاشاپ PrestaShop
- به اندازه وردپرس با ووکامرس قابلیت توسعه پذیری آسان و سریع ندارد
- اکثر افزونه ها و قالب های پرستاشاپ به صورت پولی عرضه می شوند
- در صورت عدم آشنایی با برنامه نویسی نیاز به پشتیبان فنی خواهید داشت
6- اپن کارت OpenCart
اپن کارت یکی از بهترین و آسان ترین CMS های متن باز و رایگان است که برای تجارت الکترونیک می باشد. اپن کارت از سال 2006 فعالیت رسمی خود را آغاز کرد. با استفاده از اپن کارت می توانید انواع وب سایت فروشگاهی کوچک و بزرگ را راه اندازی نمایید. OpenCart دارای داشبوردی است که شباهت بسیاری با وردپرس دارد. بنابراین اگر یک بار هم با وردپرس کار کرده باشید یا آشنایی داشته باشید، کار با اپن کارت برای شما بسیار راحت خواهد بود.
امکانات و مزایای اپن کارت OpenCart
- کاملاً رایگان و متن باز
- کاملاً ریسپانسیو و واکنش گرا
- کاربرد سریع و آسان
- داشبورد حرفه ای با کاربری آسان
- سرعت و امنیت بسیار بالا
- قابلیت چند فروشگاهی
- سئو مناسب
- مدیریت حرفه ای محصولات
- وجود نزدیک به 14000 افزونه و قالب رایگان و پولی
- قابلیت طراحی صفحات با Drag & Drop
- قابلیت B2B
- قابلیت اتصال به انواع درگاه پرداخت
- قابلیت فروش انواع محصولات فیزیکی، دیجیتالی و دانلودی
- مدیریت تخفیفات
معایب اپن کارت OpenCart
- پولی بودن اکثر افزونه ها و قالب ها
- توسعه پذیری نیاز به دانش برنامه نویسی دارد
- نبود پشتیبانی تخصصی و فنی (نیاز به دانش فنی یا استخدام برنامه نویس و پشتیبان فنی می باشد)
7- مجنتو Magento (Adobe Commerce)
مجنتو یا مگنتو یکی دیگر از سی ام اس های متن باز و رایگان برای طراحی سایت فروشگاه اینترنتی و تجارت الکترونیک می باشد که در بین بهترین CMS های رایگان رتبه هفتم را به خود اختصاص داده است. مجنتو بسیار گسترده و قدرتمند است و از سال 2007 کار خود را آغاز کرد. Magento در ابتدا توسط eBay عرضه شد و اکنون تحت انحصار ادوبی Adobe که یکی از غول های نرم افزاری جهان است پشتیبانی می شود. پس از خرید Magento توسط شرکت ادوبی نام آن به ادوبی کامرس Adobe Commerce تغییر یافت. بنابراین تمام نام هایی که ذکر کردیم همگی به مجنتو اشاره دارند. با استفاده از مجنتو می توانید فروشگاه های بسیار جامعی را راه اندازی کنید. برندهای مطرحی در دنیا مانند آدیداس و نایک به مجنتو اعتماد کرده اند.
امکانات و مزایای مجنتو Magento (Adobe Commerce)
- کاملاً رایگان و متن باز
- ریسپانسیو یا واکنش گرا
- بسیار گسترده و جامع
- قدرتمند با عملکرد بالا
- قابلیت شخصی سازی
- انعطاف پذیری بالا
- سرعت و امنیت بسیار بالا
- سئو قوی
- وجود افزونه ها و قالب های متنوع
- مورد اعتماد برندهای معتبر جهان
- قابلیت اتصال به انواع درگاه های پرداخت
- مدیریت حرفه ای محصولات و کاتالوگ
معایب مجنتو Magento (Adobe Commerce)
- مدیریت و استفاده از مجنتو کمی پیچیده است و برای افراد مبتدی توصیه نمی شود (حتی بر اساس نظر طرفداران مجنتو کار با این CMS پیچیده است)
- مجنتو هزینه های اجرایی بالایی دارد
- نیاز به پشتیبان فنی و توسعه دهنده دارد
نتیجه گیری
در این مقاله سعی کردیم بهترین CMS های رایگان و متن باز در سال 2023 را معرفی کنیم. سی ام اس های معرفی شده از مطرح ترین و محبوب ترین سیستم های مدیریت محتوا می باشد که با استفاده از آنها می توانید انواع وب سایت را طراحی کنید. در این مقاله مزایا و معایب هر یک از CMS ها بررسی شد. تا بتوانید با مقایسه آنها و در نظر گرفتن انتظارات خود بهترین سیستم مدیریت محتوا را برای طراحی وب سایت انتخاب نمایید. اما به طور کلی برای وب سایت های شخصی، شرکتی، فروشگاهی و اختصاصی، CMS های پیشنهادی وب آوران به ترتیب ذکر شده در این مقاله می باشد.